A Digitális Pedagógiai Módszertani Központ

2018. február 15.

2016 októberében fogadta el a kormány Magyarország Digitális Oktatási Stratégiáját és döntött a köznevelési, a szakképzési, a felsőoktatási és a felnőttképzési rendszer digitális átalakításáról. Az eredményes megvalósítás érdekében létre jött a Digitális Pedagógiai Módszertani Központ (DPMK), amely a fejlesztéseket összehangolja, koordinálja és beépíti a tanulókkal és a pedagógusokkal szembeni elvárások közé a digitális képességeket.

A Központ célja a digitális pedagógia támogatása, ennek keretében a modern digitális pedagógiai kultúra elterjesztése, a digitális tanulási- és tanítási környezet fejlesztésének támogatása tartalom- és módszertan-fejlesztéssel, annak érdekében, hogy növekedjen a köznevelésben résztvevők digitális írástudás szintje. A köznevelés keretrendszeréhez kapcsolódó mérés-értékelési és digitális fejlesztések, innovatív oktatásszervezési eljárások kialakítása, megújítása mellett olyan komplex nevelési-oktatási programokat is támogat, mint például a témahetek megvalósítása.

2018. április 9-13. között már harmadik alkalommal kerül megszervezésre a Digitális Témahét. Az idei tanévtől kezdődően három éven át a Digitális Pedagógiai Módszertani Központ látja el a Digitális Témahét szervezésének, szakmai támogatásának és koordinálásának feladatait.

A Digitális Pedagógiai Módszertani Központ feladata a Digitális Témahét módszertani támogatása, a programkínálat új elemekkel történő bővítése az idei tanévben kiemelt figyelmet fordítva a médiatudatosságra, a digitális gyermekvédelemre és a közgyűjtemények digitális tartalmainak nevelésben, oktatásban történő megjelenítésére. A sikeres megvalósítás támogatása érdekében a felkészülési időszakban a DPMK webináriumokat, felkészítő workshopokat szervez, a projektek megvalósításához kapcsolódó pályázatokat hirdet és szakmai helpdesket is biztosít.