Kézai Simon Program Különdíj

2021. március 17.

A Digitális Jólét Program Kézai Simon Programja különdíjat hirdet azon intézmények számára, amelyek projektjeiket az „analóg fotóemlékeink és a hozzájuk kapcsolódó történetek digitális megőrzésére” témakörben valósítják meg, Digitális Fotóalbumok kialakításával.


A Kézai Simon Program 2020-ban indult útjára. Fő célja, hogy a fotókon rögzített családi emlékeket és a hozzájuk kapcsolódó történeteket biztonságos formában megőrizze a következő generációk számára. Ezáltal beépítve a kultúránk örökségébe, a kollektív emlékezetbe, lehetővé téve a Digitális Családtörténeti Albumok kialakítását és a nemzeti emlékezések kiegészítését, kutatások támogatását.


A Kézai Simon Program online felülete, a kezai.hu segítségével inspirációt szeretne nyújtani a Digitális Témahétre regisztrált iskolák számára olyan projekt megvalósításában, amelyek a papír alapú képek és a hozzájuk kapcsolódó emlékek digitális megőrzésével foglalkozna, illetve azokat beépítené a tanórai munkába.


A díjazás: A legjobb pályázatot benyújtó intézmény részére 100 000 Ft értékben, oktatásban hasznosítható digitális eszköz vásárlása.


Választható témakörök:


-    Családtörténet;
-    Helytörténet;
-    Iskolatörténet;
-    Iskola híres diákjai;
-    A felsoroltak tetszőleges összekapcsolása;


A kezai.hu oldalon, az iskolák intézményi regisztrációja esetén, lehetőség van száznál több kép feltöltésére, azok albumba rendezésére, akár osztályonként, projektenként. (Az oldalra történő regisztrációkor, az Általános szerződési feltételek alapján, a 18. életévüket be nem töltött felhasználók a portál szolgáltatásait nem veheti igénybe.)
Továbbá, a kezia.hu online felület lehetőséget biztosít arra, hogy az archívum publikus képei között, akár tananyaghoz kapcsolódó témakörökben kutathassanak a diákok. Ezáltal az archívum képei pontos hivatkozással bármilyen iskolai projekthez felhasználhatóak.


Elvárások a pályázatokkal szemben:

  • Az intézmény regisztrált a digitalistemahet.hu  oldalon. 
  • A megvalósuló projekt időtartama minimum 5X45 perc
  • Analóg technikával készült képek digitalizálása;
  • A kezai.hu online felületén történő intézményi regisztráció;
  • Digitális Fotóalbum létrehozása a kezai.hu oldalon;
  • A kezai.hu böngésző felületén megtalálható publikus képek felhasználása pontos hivatkozással ellátva;
  • A projektsablon használata előnyt jelent az elbírálás során.

Pályázatok benyújtása az alábbi linkeken lehetséges:
(Felhívjuk a figyelmüket, hogy az űrlapok eléréséhez Google fiókba történő bejelentkezés szükséges!)
Pályázati űrlap projekteket megvalósító intézmények számára.


Letölthető projektsablon.


A pályázatok benyújtási határideje: 2021. május 3.


A különdíj átadására a Digitális Témahét hivatalos díjátadóján kerül sor.


Amennyiben a pályázattal kapcsolatosan kérdésük merülne fel, kérjük írjanak a djkkugyfelszolgalat@djnkft.hu e-mail címre!