BOOKR Suli

Móra-BOOKR Kids

1. - 6. évfolyam

Taneszköz, tananyag

Összefoglaló

A BOOKR Suli alkalmazás egy interaktív mese-, vers- és mondókagyűjtemény az 1-6. osztályos tanulók számára, mely a kerettanterv ajánlott és kötelező olvasmányainak figyelembevételével került kialakításra. Az interaktív történetek ötvözik a hangoskönyvek, az animált e-könyvek és a képességfejlesztő játékok jellemzőit.  Az alkalmazás interaktív könyvei telefonon és tableten érhetők el, így használata otthon is könnyedén megoldható.

A BOOKR Suli alkalmazás használatát elősegítő funkciók: 

 • Szótagoló funkció az 1-2. osztályos korosztály számára
 • Diszlexia-barát betűtípus 1-6. osztályig
 • Szövegértelmezést segítő animációk, interakciók és hanghatások
 • Szövegkövető funkció, szinkronszínészek által narrált szövegek
 • Szövegértést fejlesztő feladatok az adott korosztály életkori sajátosságait és tantárgyi követelményeit figyelembe véve
 • Tanári adminisztrációs felület, melyben a tanár megtekintheti gyerekenként a feladatok eredményeit illetve olvasással töltött idejüket
 • A tantermen kívüli, digitális munkarendre való tekintettel a BOOKR Suli bekerült az Oktatási Hivatal módszertani ajánlásai közé, a pedagógusok pedig az iskolazár ideje alatt ingyenesen igényelhetnek hozzáférést tanítványaik számára.

Az applikációhoz tartozó, pedagógusok számára fejlesztett adminisztrációs felületen nyomon követhető a tanulók alkalmazásban eltöltött ideje, elolvasott könyveinek száma, feladatmegoldásainak sikeressége. A felület biztosítja a személyre szabott házi feladat kijelölésének lehetőségét is, ezzel eleget téve a differenciálás alapelvének. Az tanári adminisztrációs felület weblap formájában bármilyen okoseszközről és asztali számítógépről elérhető. 

A pedagógusok munkájának segítése céljából születtek meg a BOOKR Suli ajánlott olvasmánylistái, otthon, egyénileg elkészíthető feladatokkal kiegészítve. Például Petőfi Sándor Az Alföld című verse kapcsán a gyerekek feladata utánanézni az interneten, hogy mely állat és növényfajok jellemzik az Alföld élővilágát.

1-2. osztály - ajánlott olvasmánylista

3-4. osztály - ajánlott olvasmánylista 

5-6. osztály - ajánlott olvasmánylista 

További információkért látogasson el honlapunkra, illetve csatlakozzon BOOKR Suli - élményszerű szövegértés Facebook csoportba. Kérdéseit pedig a Facebook csoportunk mellett a suli@bookrkids.hu e-mail címen teheti fel.

Fejlesztési cél

A Klebelsberg Központ támogatásával megvalósult (EFOP 3.2.4. pályázat) BOOKR Suli pilot bebizonyította, hogy a BOOKR Suli digitális interaktív könyvei pozitív transzferhatást gyakorolnak a tanulók szövegértési teljesítményére: az alkalmazást használó diákok 15-20%-kal eredményesebben teljesítettek papíron dolgozó társaiknál.

Az alkalmazás megőrzi és kiterjeszti az olvasási és mesehallgatási tradíciókat, illetve hozzájárul a tanulók mondat- és szövegszintű tudatos nyelvhasználathoz. Fontos hozzászántadott társadalmi érték ezen kívül az irodalmi érzékenység kialakítása - kifejezetten a magyar irodalom felé, az esztétikai, az erkölcsi, a kulturális értékek megismertetése; és egy olyan fiatalkorú, olvasni szerető közösség létrehozása, melynek fontos részét képezik a könyvek, történetek, versek, mondókák, novellák, regények. 

Eszközigény

Szoftver

 • OS minimum: Android 5.0, iOS 9
 • OS optimális: Android 7, iOS 11 vagy újabb
 • A tanári admin felülethez bármelyik asztali számítógépen futó web böngésző megfelelő: Chrome, Firefox, Opera, Safari.​


Hardver

 • A munkaállomás: Android vagy iOS okoskészülék
 • Minimum 2 magos processzor, 2 GB RAM 1024x600 képernyő felbontás
 • Optimálisan 4 magos processzor, 4 GB RAM 1920x1200 képernyőfelbontás