Kódolj! - Kezdd így!

Tisza Géza

1. - 12. évfolyam

Alkalmazás, szoftver

Összefoglaló

A kódolás bonyolult dolognak tűnik, de csak annyira nehéz, mint megtanulni egy másik nyelvet. Vannak kifejezések, és van egy grammatikája. Legyen az első lépés ennek belátása.

Hogyan tovább? 

Hagyományos programnyelvvel találkozni először ijesztő lehet. Arra viszont ma már sok jó megoldás van, hogy a tanulási folyamat első szakaszában, az ismerkedéskor, a programozás nyelvének kifejezéseit ne kelljen tanulni. Válasszunk ezek közül, és helyezzük a hangsúlyt a ”nyelvtanra”.

Ettől még nem lesz senkiből programozó, de ezzel érdemes elkezdeni és az első megerősítő sikerek nem fognak elmaradni. Itt ehhez gyűjtöttünk online használható és letölthető alkalmazásokat.

Ahhoz, hogy az ajánlottak közül bevigyél feladatot az órádra nem szükséges programozás továbbképzésre menned. De még informatika tanárnak sem kell lenned. Ezeken az oldalakon a feladatok a gyerekek számára is érthető nyelven, játékos módon vezetnek be a programozás világába.

A feladatok többsége olyan, a programozás tanítását támogató blokk alapú programnyelven készült, amelyekben az utasítások építőkockák, a tájékozódást pedig színek és formák segítik. A feladat megoldását sok esetben magyar nyelven is elérhető oktató videók, szöveges üzenetek támogatják. Próbáld ki magad, meglátod, gyerekjáték, és mutasd meg a tanulóidnak! Hidd el, szeretni fogják!

 

Kezd a programozást olyan alkalmazásokkal, amelyeken keresztül a gyerekek megértik és gyakorlatot szereznek abban, hogy a program lépésekből épül fel! Vezéreljetek LightBotot! Erre sok jó helyet találsz az interneten. Van keresőben használható és mobil eszközre applikációként letölthető, könnyebb és olyan, ami tanárként is kihívás, és van, amelyiknél magad hozhatsz létre pályákat.

LightBot

 

Hozzatok létre vizuális alkotásokat, alkossatok dallamot, meséljetek történeteket! Vagy találjatok ki egy programot, ami meg fogja változtatni a világot! Merjetek nagyot álmodni, és programozzatok. Ez az üzenete a Pencil Code gyűjtőoldalnak. Itt igazán kreatív feladatok közül választhatsz: Pencil Code

 

A Blocky Games és a code.org gyűjtőoldalakon több olyan feladatot találsz, amelyek játékosan vezetnek be a programozásba. A tartalmak elérhetők magyar nyelven. Találsz itt feladatot kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Blocky Games

Code.org

Kódolás Annával és Elzával

Disney Infinity

 

A feladatmegoldáson túl most már szabadon fejlesztenétek?

Alkossatok játékvilágot kicsikkel a Koduban és a Scratch Jr. alkalmazással, a nagyobbakkal pedig a Scratch vagy a Snap szoftverekkel dolgozzatok!

Kodu

Scratch Jr.

Scratch (online is programozható)

Snap

 

A Processing már egy következő lépcsőfok a szöveg-alapú programozáshoz: Processing

 

Lepd meg a tanulóidat, és kezd a következő órádat úgy, hogy „mindenki vegye elő a telefonját!” Fejlesszetek mobil applikációt, készítsetek játékot, videót, hasznos alkalmazást. Ez a két megoldás erre kiváló:

App Inventor

Pocket Code

 

A következő oldalakon már a hagyományos programozáso nyelveket mutathatod meg a tanulóidnak. Kövessétek a Code Monster utasításait, játsszatok a CodeCombat fantáziavilágában vagy kövesd a Touch Developer utasításait egy izgalmas játék fejlesztésben.

Code Monster

CodeCombat

Touch Developer

 

A kedvcsinálók után, bátrabban fogtok belevágni az egyik legnépszerűbb programnyelv, a Jáva megismerésébe. A kezdő lépésekhez a Code Academy oldalán találsz segítséget.

Code Academy

 

Code Week nemzetközi oldalának gyűjteményét itt találod: Code Week gyűjtemény

Ezek között megtalálsz néhányat a fentiek közül. Találsz még további feladat- és alkalmazás-ajánlásokat, valamint oktató-anyagokat, online kurzusokat. Itt pedig kifejezetten a magyar nyelvű tartalmakat gyűjtötték neked egybe: Code Week gyűjtemény (magyar)