Pályaorientációs videótár - Legyél programozó!

Tisza Géza

7. - 12. évfolyam

Taneszköz, tananyag

Összefoglaló

Ezen a lejátszási listán olyan kisfilmeket gyűjtöttünk össze, amelyek jó alapot tudnak teremteni egy pályaorientációs, motivációs beszélgetésnek. Keress a tanulócsoport számára inspirálót a felkínáltak közül, és beszélgessetek a diákokkal pályaválasztásról, arról, hogy milyen mértékig határozza meg a digitalizáció ma a munkahelyi környezetet, a munkafolyamatokat, alapvetően a munkavégzést, hogy piacképes informatikai szakmával munkahelye biztos lesz, a fizetés jó, hogy a lányok egyre nagyobb számban vannak jelen ezeken a területeken!

 

A fenti vidóban a szilícium völgy olyan szupersztárjai beszélnek a programozás hasznáról, mint a Facebook megalkotója Mark Zuckerberg, vagy a Microsoft alapítója Bill Gates. A lejátszási listában találsz olyat, amelyik a programozásról mesél gyerek és felnőtt szemszögből. Egy másikban egy 12 éves fejlesztő mutatkozik be a TED-en. A Gazdaság TV riportfilmje pedig a programozói keresetekről és a betöltetlen programozói álláshelyekről szól.

 

A beszélgetésekhez háttéranyagnak javasoljuk a következőket:

 

 

Ezen az oldalon pedig programozók mesélnek személyes élményeikről:

Hogyan kezdtem programozni – történetek programozóktól

Akár kínáld fel tanulóidnak, hogy olvassák a szövegeket, osszátok fel közöttük, ki melyiket dolgozza fel, és szervezzetek közös beszélgetést! Legyen a témátok az, hogy mit csinál a programozó, hogy érdemes elkezdeni, miért szeretik a munkájukat a szövegek szerzői!