Portál a múltba (Tempus)

Vit Olivér

5. - 12. évfolyam

Módszertan

Összefoglaló

A németalföldi herceg részegen táncolt a temetésen! Nagy Péter Orosz cár betiltotta a szakállviselést! Újabb kelendő szerető a francia arisztokrácia körében! Ebben a projektben a diákok kilenc tanóra alatt elkészítik a Bécsi Magyar Kurír fantázianevű, korabeli "hírportált", mely egyesíti a 18. századi európai történelem főbb eseményeit a magyar történelem párhuzamos korszakának bemutatásával  (Habsburg felvilágosult abszolutizmus).

A „Portál a múltba” projektben a diákok kilenc tanóra alatt elkészítik a Bécsi Magyar Kurír fantázianevű, korabeli "hírportált", mely egyesíti a 18. századi európai történelem főbb eseményeit a magyar történelem párhuzamos korszakának bemutatásával  (Habsburg felvilágosult abszolutizmus). A 10 órából álló tematikus egységben minden órán 3-5 forrásszöveg kerül elemzésre, erre építik fel a tananyagot, majd ezzel összefüggő háttéranyagokat dolgoznak fel és a portálhoz kapcsolódó online feladatokat oldanak meg. A téma kapcsán a jelenkori hírek és azok bulvárváltozatának összehasonlítását is elvégezték.

 A felvilágosult abszolutizmus különféle változatai érdekes történeteinek felhasználásával a tematikus egység végén képregényt készítenek. Külön foglalkozást szánnak a 18. századi mindennapi élet tanulmányozására. Kisfilmek és Facebook hozzászólások segítségével dolgozzák fel a nemzetiségek betelepítésének, Mária Terézia és II. József abszolutista rendeleteinek lényegét. A foglalkozás központját minden órán a források képzik. A módszer a történelem érettségi szövegértési, összetettebb forráselemzési feladatainak megoldásban, az esszé tömör, lényeget összefoglaló módszerének elsajátításában tud fejlesztő segítséget adni.

A módszertani ötlet teljes egészében – a megvalósítás részletes lépéseivel, és a megvalósítást segítő letölthető csatolmányokkal együtt – megtekinthető a Digitális Módszertárban.

Fejlesztési cél

Digitális kompetencia; Hatékony, önálló tanulás

Eszközigény

Hardver: tanári számítógép, projektor, interaktív tábla, tanulói laptopok, okos telefonok, tabletek
Szoftver: -
Alkalmazások: Webnode, Writemaps, ToonDo, Easel.ly, felhőtárhely