Digitális Témahét 2021 - Szakmai „iránytű” a digitális pedagógia térképén

2021. március 08.

A Digitális Témahét csapata már a tavaly márciusi karanténhelyzet idején is jelentős támogatást nyújtott  a digitális munkarendre való zökkenőmentes átálláshoz a pedagógusok számára. Az idei évben sem lesz ez másként, éppen ezért a Digitális Témahét 2021 pályázati határidejét 2021. május 3-ig hosszabbítottuk meg, továbbá a program keretében elérhető szakmai támogatások tartalmát számos ingyenes szolgáltatással bővítettük ki.

A COVID-19 vírus elterjedése miatt kialakult, immár több, mint egy éve tartó járványhelyzet mindannyiunk részéről, így az oktatás legfontosabb szereplői, a tanulók, a pedagógusok és természetesen a szülők részéről is folyamatos alkalmazkodást, felkészülést és problémamegoldást igényel, komoly energiát felemésztve a hétköznapokban.


A tavaly tavasszal elrendelt digitális munkarend idején is számos ingyenesen elérhető szakmai tartalommal segítette a Digitális Témahét programja az intézmények, pedagógusok digitális eszközökkel támogatott oktatásra való átállásának folyamatát, a napi pedagógiai gyakorlat hatékony és biztonságos megvalósulását. A most elrendelt digitális munkarend során is szeretnénk támogatást és segítséget nyújtani.

A Digitális Témahét 2021 pályázati kiírásában a közel 4 millió Ft értékben kiírt pályázati kategóriák között újdonság a pedagógusok és szakképzési oktatók számára elérhető, a digitális munkarendben megvalósult online oktatási jó gyakorlatok című pályázati lehetőség, amellyel a járványhelyzet miatt kialakult online oktatási pedagógiai módszerek, jó gyakorlatok széles körben történő elterjedését kívánjuk támogatni. További újdonság, hogy az intézményi szintű projekteket megvalósító szakképzési intézmények idén önálló kategóriában kerülnek díjazásra, részvételüket a napokban publikált komplex mintacsomagokkal támogatjuk. A pályázatokat az ismételten elrendelt digitális munkarend miatt meghosszabbított határidővel, 2021. május 3-ig várjuk a regisztrált intézmények, pedagógusainak részéről. A pályázati kategóriákról és különdíjakról a Témahét oldalán a Pályázatok menüpont alatt találnak részletes tájékoztatást. A pályázati kategóriák megismeréséhez és a pályázat dokumentációjának elkészítéséhez egy webinárium keretében igyekszünk támogatást nyújtani az érdeklődők számára. A webinárium időpontjáról a Digitális Témahét oldalán tájékozódhatnak.

Hogyan csatlakozhatnak a Digitális Témahét programjában megvalósuló digitális pedagógiai tudást építő szakmai támogatás folyamatához?

1. Regisztráljanak a Digitális Témahét honlapján, így első kézből értesülhetnek a pályázati és szakmai támogatási lehetőségekről!
2. Használják a napi gyakorlatukra való felkészülés során és a témahétre való felkészülésükhöz a Digitális Témahét Tudásbázisát és a Digitális Pedagógiai Módszertani Központ honlapján a Digitális Pedagógiai Tudásbázis több száz ingyenesen elérhető szakmai tartalmát!

  • A Digitális Pedagógiai Tudásbázisában a 12 db Témahétre ajánlott mintacsomagon túl további, a pályán gyakorló pedagógusként dolgozó kolléga által  kidolgozott, mintegy 70 pedagógiai terv, köztük számtalan pedagógiai projekt, valamint digitális eszközhasználatra épülő tematikus terv és óraterv adhat segítséget a digitális munkarend alatt zajló online oktatáshoz.

  • A Digitális Témahét Tudásbázisa az idei évben a GINOP-6.2.5-VEKOP-19-2019-00001 azonosító számú, „Szakmai képzés digitális módszertanának egységesítése” című projekt keretében szakképzési témájú mintaprojekt-csomagokkal egészül ki. A folyamatosan bővülő szakképzési mintaprojekt-kínálattal támogatni és ösztönözni kívánjuk a projekt alapú oktatást a szakképzés területén is. A fejlesztés keretében minden ágazati alapoktatásra készül 1-1 darab mintaprojekt (összesen 23 darab), illetve 1 darab a Munkavállalói ismeretek tanulási területre, mely ágazattól függetlenül bármely szakképző intézményben megvalósítható.

3. Lapozzanak bele az alábbi ajánlott digitális kiadványokba!    

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkársága megbízásából a Digitális Jólét Nonprofit Kft., az eKréta Informatikai Zrt. és az Oktatási Hivatal munkatársai közreműködésével készült Digitális Pedagógiai Módszertani Ajánlások Gyűjteménye című kiadvány a koronavírus-járvány következtében elrendelt tantermen kívüli, digitális munkarend gyakorlati megvalósításához nyújt információkat, ötleteket, tájékoztatást a digitális eszközök oktatási felhasználásával kapcsolatban. A kiadvány összeállítói abból indultak ki, hogy egyszer minden bizonnyal visszatérhet az élet a normális kerékvágásba, így nem kerülik meg a visszatéréskor felmerülő problémák elemzését sem.

A Kapocs címmel megjelent kiadvány egy hiánypótló gyűjtemény, amelyben számos nagy múltú közgyűjtemény fogott össze annak érdekében, hogy a lehető legszélesebb körű és leghatékonyabb támogatást nyújthassák pedagógusok és tanulók számára pandémián innen és túl.

A Digitális Témahét programjának keretében megjelent kiadványok:

  • Webináriumgyűjtemény (2016-2020) címmel megjelent letölthető kiadványunkban a Digitális Témahét első 5 évében megvalósult előadásokból készítettünk egy tematikusan szerkesztett válogatást.

  • Ötlettár címmel a témahét 2020-as programjára ajánlott online tanulási környezetben megvalósítható projektötleteket, valamint a program 12 frissített mintacsomagjából 4 projekt online tanulási környezetre adaptált változatát tettük közzé.

  • Fókuszban a digitális pedagógia címmel megjelent kiadvány DPMK pedagóguspályázatán nyertes pedagógiai tervei közül 8, az online tanulás során is megvalósítható tervet mutatja be.

  • Hetedhét online projektötlet a Digitális Témahétre című kiadványunkban az idei programhoz gyűjtöttünk össze 7, az online oktatásban kicsikkel és nagyokkal is megvalósítható projektötletet. (Hamarosan letölthető, megjelenéséig az azonos című webinárium felvételéről megismerhetők.)

4. Kapcsolódjanak be a Digitális Témahét idei webináriumsorozatába!

A Digitális Témahét támogatási folyamatának kiemelt formája az eszközhasználatról, digitális pedagógiai módszerekről szóló előadásokból és tapasztalatmegosztó jellegű beszélgetésekből álló webináriumsorozat, amelynek köszönhetően mára közel 200 online előadás érhető el bárki számára a program Youtube-csatornáján. Az idei évben megrendezésre kerülő eseményekről a Digitális Témahét oldalán tájékozódhatnak. Szeretnénk felhívni a figyelmüket arra, hogy a Digitális Pedagógiai Tudástárban a csatornán megtalálható előadásokat tartalmi összefoglalókkal, címkék segítségével kereshetően érik el az érdeklődő pedagógusok. Sok esetben a kiválasztott pedagógiai tervekben használt digitális eszközökhöz kapcsolódó, annak elsajátítását segítő oktató és eszközbemutató videók is találhatók a felületen. A Tudástár tartalmáról és használatáról itt hallgathatnak meg egy összefoglalót.


5. Dokumentálják és osszák meg saját tapasztalataikat a digitális eszközökkel támogatott pedagógiai gyakorlatukkal kapcsolatban pályázataink keretében és nyerjenek digitális eszköztámogatást a következő évi munkájuk hatékonyabb megvalósításához!

A pályázatról részletes információt a Pályázat menüpont alatt találnak.


Sikeres felkészülést és sok türelmet, energiát kívánunk mindenkinek a következő, online tanulással töltött időszakra!


Digitális Témahét Szakmai Koordinációs Csapata
dth@djnkft.hu