Alapítsunk céget! (Digitális Módszertár)

Tóth Éva

9. - 12. évfolyam

Módszertan

Összefoglaló

Ez a projektünk a nemzetközi eTwinning program keretében jött létre, 11- es eladó és 14-es mechatronikai technikus diákok közreműködésével. A projekt célja az volt, hogy egyrészt a diákok jobban megismerjék a munka világát, az álláskeresés nehézségeit, a jó önéletrajz írását, másrészt hogy kreativitásukat felhasználva megpróbáljanak egy online céget létrehozni és működtetni. A munka során az egyes országok és tanulócsoportok fiktív cégeket alapítottak, bemutatták azokat, kiosztották a szerepeket és üres álláshelyeket hirdettek meg. 2 magyar cég is született: egy HR-es cég, illetve egy szupermarket. A diákok ezután angol nyelvű önéletrajzot és motivációs levelet írtak, és egy-egy külföldi cégbe jelentkezhettek. A felvételi vizsga online kérdőív formájában zajlott. A projekt zárásaként ellátogattunk a Microsoft Magyarországhoz, mely kirándulást angolul örökítettünk meg.

Fejlesztési cél

A projekt legnagyobb erőssége a valós életre való felkészítés volt. Habár különböző szakmájú diákok vettek benne részt (mechatronikai technikus, élelmiszer- és vegyiráu eladó), a munka világa összekapcsolta őket és a saját kreativitásukat használva kellett létrehozniuk valami igazán nagyszerűt. Az önéletrajz megírása, a képzeletbeli állásinterjú eljátszása mind az angol, mind a magyar nyelvi készségeiket nagyban segítette és főleg az utolsó éves technikusok számára volt nagy előny ez, hiszen ők a projekt végére ki is léptek a nagybetűs életbe. A projekt zárása a tanulságok megvitatása volt, nem arról szólt, hogy kit hova nem vettek fel, hanem hogy milyen nehézségekkel vagy erősségekkel találkoztunk. A Skype-on való találkozás nagyon izgalmas volt, hiszen szakiskolások nem nagyon tudtak volna másképp kapcsolatba lépni más országok diákjaival.

Eszközigény

 

A módszertani ötlet teljes egészében – a megvalósítás részletes lépéseivel, és a megvalósítást segítő letölthető csatolmányokkal együtt – itt tekinthető meg a Digitális Módszertárban.